UCAPAN SEMBAH TAAT SETIA DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR SEMPENA ULANG TAHUN HARI KEPUTERAAN SULTAN SELANGOR

Ampun Tuanku

Menghadap
Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj, Sultan dan Yang DiPertuan Negeri Selangor Darul Ehsan serta segala daerah takluknya dan Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin.

Ampun Tuanku beribu – ribu ampun, Sembah patik mohon diampun.

Didahulukan segalanya, seraya mengangkat puji-pujian dan rasa syukur ke hadrat Allah Subhanahu wa Taa’la, yang telah memberi izin dan limpahan kurnia-Nya kepada kita semua di pagi yang sejahtera dan diberkati ini.

TEKS UCAPAN SEMBAH TAAT

/ In Uncategorized / By admin / Comments Off on UCAPAN SEMBAH TAAT SETIA DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR SEMPENA ULANG TAHUN HARI KEPUTERAAN SULTAN SELANGOR

PEMBENTANGAN BELANJAWAN NEGERI SELANGOR 2019 OLEH YAB TUAN AMIRUDIN SHARI

Saksikan Pembentangan Belanjawan Negeri Selangor 2019 oleh YAB Dato Menteri Besar Selangor bermula jam 3 petang, Jumaat 23 November 2018.

Ikuti pembentangan secara langsung di laman berikut :

FB Amirudin Shari
https://www.facebook.com/amirudinbinshari/

Youtube TV Selangor

Radio Selangor FM
100.9FM
#Selangor19

PERLANTIKAN DYTM RAJA MUDA SELANGOR SEBAGAI PRESIDEN FAS YANG BARU

4 JULAI 2018 / 20 Syawal 1439H

Kerajaan Negeri Selangor ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah al Haj, Raja Muda Selangor yang sah dilantik sebagai Presiden Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) yang baru semalam. Sesungguhnya pelantikan DYTM Tuanku adalah tepat pada ketika FAS memerlukan kepimpinan yang lebih kuat dan mampu melonjak kembali imej pasukan “The Red Giants” sebagai antara pasukan terkuat rantau ini.

Sehubungan dengan itu, Kerajaan Negeri Selangor turut akan memberi sokongan padu terhadap apa juga urusan yang melibatkan pengurusan pasukan Selangor FA termasuk membenarkan penggunaan Stadium Shah Alam sebagai gelanggang tuan rumah untuk pasukan Selangor FA bagi perlawanan-perlawanan akan datang.

Di atas perkara tersebut, pengurusan FAS bolehlah mula berbincang dengan Football Malaysia Limited Liability Partnership (FMLPP) dan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) berkenaan urusan jadual perlawanan. Pasukan Selangor FA juga telah mula berlatih di Padang SUK sebagai persediaan Final Shopee Piala FA 2018 dan akan terus menggunakan padang tersebut sebagai lokasi latihan pasukan.

Pastinya lebih banyak bantuan dan sokongan yang boleh dibincangkan untuk kecemerlangan Selangor pada masa hadapan. Justeru, Kerajaan Negeri Selangor dan seluruh rakyatnya mendoakan agar Allah SWT memberikan kekuatan kepada DYTM Raja Muda Selangor bagi mengemudi FAS ke satu dimensi yang baru. Ayuh bersatulah, berikan sokongan padu pada Final Shopee Piala FA 2018 Selangor menentang Pahang. Kekalkan mentaliti juara dan semoga Piala FA berjaya dibawa pulang ke Negeri Selangor.

YAB Tuan Amirudin Shari
Dato’ Menteri Besar Selangor

UCAPAN TAKZIAH BUAT AHLI KELUARGA YB EDDIEN NG TIEN CHEE ADUN BALAKONG

20 Julai 2018 / 7 Zulkaedah 1439H.

Saya menyatakan rasa dukacita atas pemergian Ahli Dewan Negeri Selangor Kawasan Balakong, Yang Berhormat Eddie Ng Tien Chee. Beliau dikhabarkan terlibat dengan kemalangan maut pada awal pagi semalam. Ng Tien Chee, atau lebih dikenali sebagai Eddie Ng merupakan Ahli Dewan Negeri (ADN) yang berkhidmat dengan penuh dedikasi untuk penduduk Balakong serta komited mewakili suara mereka dalam Dewan Undangan Negeri Selangor sepanjang tempoh beliau berkhidmat sebagai ADN bermula tahun 2013.

Dari awal saya mengenali mendiang, Sdr Eddie tidak lekang dengan senyuman dan sentiasa sedia membantu sesiapa sahaja yang memerlukan pertolongan.

Beliau juga giat aktif dalam Pakatan Harapan Selangor menerusi Unit Tindak Parti Tindakan Demokratik (DAP). Pemergian Saudara Eddie sudah pasti kehilangan yang amat besar buat Pakatan Harapan dan kekosongan yang ditinggalkan beliau sudah pasti turut dirasai oleh penduduk di kawasan Balakong dan rakyat Negeri Selangor Darul Ehsan.

Kehilangan ini merupakan yang kedua dalam tempoh tidak sampai sebulan selepas pemergian ADUN Sungai Kandis, Allahyarham Hj Mat Shuhaimi Shafie pada 2 Julai lalu. Kedua-dua Ahli Dewan Negeri ini telah banyak memberi khidmat kepada rakyat dan negeri.

Saya mengucapkan takziah kepada isteri, anak-anak dan keluarga mendiang Saudara Eddie dan berharap mereka tabah menghadapi ujian ini.

YAB Tuan Amirudin Shari
Dato’ Menteri Besar Selangor

PERLANTIKAN YAB DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR KE-16

19 JUN 2018

Bismillahirahmanirahim

Saya bersyukur kepada Allah SWT kerana dilantik untuk memegang amanah sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor Darul Ehsan yang ke-16.

Saya menjunjung kasih di atas perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj, Sultan dan Yang Dipertuan Negeri Selangor Darul Ehsan. Kasih dan amanah Tuanku ini akan patik junjung di atas batu jemala patik dengan teguh dan kukuh sesuai dengan sumpah dan ikrar patik dalam menerima jawatan ini.

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Dato’ Seri Azmin Ali yang memberikan teladan terbaik sepanjang perkhidmatannya sebagai Dato Menteri Besar Selangor selama 3 tahun 4 bulan. Sesungguhnya asas tata kelola dan pentadbiran kreatif beliau akan membantu melonjakkan Negeri Selangor ke aras yang lebih tinggi.

Di sini juga saya mengucapkan terima kasih atas kepada YAB Datuk Seri Wan Azizah, Presiden KEADILAN dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN serta seluruh Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dan Ahli Dewan Negeri (ADN) Selangor atas dokongan dan kepercayaan untuk saya mengemudi pentadbiran Negeri Selangor. Tidak dilupakan juga, sokongan utuh rakan-rakan Pakatan Harapan.

Pentadbiran Negeri Selangor akan memastikan kesinambungan pentadbiran yang peduli rakyat, telus dan berintegriti. Saya berazam untuk meneruskan kecemerlangan Negeri Selangor sebagai Negeri Pintar Serantau atau Regional Smart State dengan kerjasama strategik Kerajaan Persekutuan di bawah kepimpinan YAB Tun Dr Mahathir Mohamad.
Dengan penuh rasa rendah diri dan tangan yang terbuka saya ingin mengajak anggota perkhidmatan awam Negeri Selangor, pihak korporat dan swasta, parti-parti politik dan terutama sekali rakyat Negeri Selangor untuk menggembleng tenaga memajukan Negeri Selangor yang tercinta ini.

Amirudin bin Shari
YAB Dato’ Menteri Besar
Negeri Selangor Darul Ehsan

Selamat Hari Pahlawan

Keamanan dan kesejahteraan yang kita kecapi hari ini adalah hasil pengorbanan para perajurit dan pahlawan tanah air. Jasa dan pengorbanan mereka yang tiada galang ganti dalam mempertahankan kedaulatan pertiwi ini harus kita kenang dan sanjung.

Generasi kini seharusnya mengambil iktibar dan teladan dari kisah perjuangan para perajurit dan veteran Angkatan Tentera Malaysia yang sentiasa bermati-matian bagi mempertahankan maruah Malaysia. Kenikmatan yang kita rasai kini tidak seharusnya dipandang remeh kerana ia adalah bukti hasil perjuangan yang tidak kenal erti penat lelah.

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Pahlawan kepada semua perajurit tanah air dan para veteran yang telah banyak menabur jasa dan khidmat. Sesungguhnya khidmat bakti kalian semua dalam menjaga kedaulatan negara amatlah besar nilainya.

YAB Tuan Amirudin bin Shari
Dato’ Menteri Besar Selangor

Takziah YB Shaharuddin Badaruddin

Alhamdulillah Saya telah menerima berita yang amat mendukacitakan bahawa YB Prof. Dr. Shaharuddin Badaruddin, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor dan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Pendidikan Dan Pembangunan Modal Insan telah meninggal dunia sebentar tadi jam 6.28 petang tadi Hospital Putrajaya. Allahyarham juga merupakan Ahli Dewan Negeri Selangor Kawasan Seri Setia.

Allahyarham merupakan seorang ahli akademik yang terkemuka dan telah banyak berjasa kepada bidang pendidikan. Allahyarham telah menabur bakti selama 30 tahun sebagai pendidik di Universiti Teknologi MARA dan turut merupakan Mantan Timbalan Naib Canselor Universiti Selangor (UNISEL). Jasa dan pengorbanan beliau sebagai ahli akademik dalam mendidik anak bangsa serta merencana polisi pendidikan adalah tidak ternilai.

Allahyarham juga merupakan sahabat rapat saya dan rakan seperjuangan dalam politik. Genap sebulan setelah pemergian Allahyarham Hj. Shuhaimi Shafiei pada 2 Julai lalu, kini saya menerima ujian kehilangan seorang lagi sahabat seperjuangan. Sebagai Naib Presiden Parti KEADILAN, Allahyarham banyak berkongsi pendapat hasil pengalaman luas sebagai aktivis semasa di dalam pergerakan ABIM. Dengan khidmat bakti dan pengorbanan yang telah disumbangkan Allahyarham semasa hayat beliau, pemergian ini adalah satu kehilangan besar buat rakyat dan Kerajaan Negeri Selangor. Semoga Allah swt memberi ganjaran yang baik atas segala jasa dan budi Allahyarham.

Saya ingin merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham YB Prof. Shaharuddin Badaruddin atas pemergian ini. Saya mendoakan semoga ahli keluarga Allahyarham diberi kekuatan dalam mengharungi ujian yang amat berat ini. Semoga roh Allahyarham ditempatkan di kalangan golongan yang soleh, dicucuri rahmat Allah swt serta dikurniakan husnul khatimah.

Al Fatihah

YAB Tuan Amirudin Shari
Dato’ Menteri Besar Selangor

Perutusan Eidul Adha 1440 H

EIDULADHA MENGINSAFI PENGORBANAN, MENGUKUHKAN WATAN, MENERUSKAN KECEMERLANGAN.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Walillah hil Hamd’.

Pertama-tamanya, marilah kita dengan penuh rasa tawadhu’ menggemakan kalimah takbir dan tahmid bagi menyambut hari kebesaran umat Islam pada Hari Raya Eidul Adha yang mulia ini.

Alhamdulilah, Allah SWT masih memberikan kesempatan untuk kita merayakan Eidul Adha yang penuh barakah pada tahun ini. Eidul Adha merupakan detik untuk umat Islam menginsafi nilai pengorbanan yang telah ditunjukkan oleh nabi-nabi dan rasul-rasul terdahulu terutama Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail a.s.

Ibadah korban yang dilaksanakan merupakan lambang semangat pengorbanan yang perlu ada pada setiap umat Islam, yang akan memperoleh keredhaan Allah SWT di dunia dan akhirat.

Kehadiran Eidul Adha di kala Malaysia menyambut Hari Kebangsaan pada tahun ini menuntut kita untuk sama-sama menghayati erti sebenar pengorbanan kepada negara. Eidul Adha membawa makna yang besar dalam kehidupan kita sebagai seorang Muslim di Malaysia. Keamanan dan keharmonian yang kita kecapi kini adalah hasil perjuangan dan pengorbanan generasi terdahulu. Sayugia diinsafi, kita seharusnya memainkan peranan penting dalam memastikan pengorbanan mereka tidak sia-sia dan mengangkat martabat agama Islam sebagai Agama Persekutuan agar dijunjung tinggi.

Sebagai negeri contoh yang menjadi ikutan di Malaysia, Selangor sentiasa meletakkan agenda memartabatkan institusi agama Islam sebagai matlamat utama pentadbiran. Matlamat ini adalah jelas, bagi memastikan agama Islam terus makmur berkembang dengan syumul di samping menghormati adat dan ikutan agama lain. Bagi tahun 2018, Kerajaan Negeri Selangor telah mengagihkan sejumlah 1,200 ekor lembu di seluruh negeri Selangor bagi tujuan korban sempena Eiduladha. Ini adalah bertepatan dengan konsep Maju Bersama, di mana hasil negeri diagihkan untuk dinikmati oleh rakyat.

Di kesempatan ini, saya mewakili seluruh saf kepimpinan Kerajaan Negeri Selangor ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Adha kepada semua umat Islam di seluruh dunia khususnya Muslimin dan Muslimat di negeri Selangor Darul Ehsan.

YAB DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR
TUAN AMIRUDIN SHARI