Kenyataan Media: Kejohanan Sukan Selangor (SUKSES) 2015

Kejohanan Sukan Selangor (SUKSES) merupakan acara sukan dwi-tahunan yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor dengan kerjasama Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS). Kejohanan Sukan Selangor (SUKSES) yang pertama telah diadakan pada tahun 1995 dan pada tahun 2015 ini telah memasuki edisi ke-11 dengan daerah Petaling tampil selaku juara bertahan apabila muncul juara keseluruhan pada edisi 2014. Selain pihak MSNS, Persatuan-persatuan Sukan Negeri turut akan membantu dari segi teknikal dan pertandingan kejohanan. Manakala sukan yang tidak mempunyai Persatuan Sukan Negeri ataupun sukan-sukan khas pihak MSNS akan menganjurkan sepenuhnya.

Objektif SUKSES ini diadakan adalah untuk menggalakkan usaha pembangunan sukan peringkat akar umbi di setiap daerah di Negeri Selangor dengan menyediakan kejohanan tahunan sebagai kayu pengukur kepada atlet yang telah menjalani latihan sepanjang tahun di bawah program pembangunan sukan disetiap daerah. Secara tidak langsung dapat melahirkan lebih ramai atlet yang berpotensi untuk diketengahkan diperingkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa. Sehubungan dengan itu, SUKSES dengan secara tidak langsungnya memupuk semangat kesukanan dan gaya hidup sihat dalam kalangan belia.

Sembilan daerah yang mengambil bahagian untuk SUKSES 2015 serta 13 acara sukan yang akan dipertandingkan:

Senarai Kontinjen

1. Petaling
2. Klang
3. Gombak
4. Sabak Bernam
5. Kuala Selangor
6. Kuala Langat
7. Hulu Selangor
8. Hulu Langat
9. Sepang

13 Jenis Sukan yang Dipertandingkan

1. Badminton
2. Bola Sepak
3. Bola Tampar
4. Boling Padang
5. Karate-do
6. Lumba Basikal
7. Memanah
8. Olahraga
9. Pencak Silat
10. Petanque
11. Sepak Takraw
12. Taekwondo
13. Tenpin Bowling

 

Acara olahraga merupakan sukan yang menawarkan jumlah pingat emas terbesar iaitu sebanyak 37 pingat. Keseluruhan pingat yang ditawarkan adalah sebanyak 602 pingat.

Pihak Berkuasa Tempatan ( PBT ) turut akan terlibat sebagai penganjur di peringkat daerah bagi venue-venue yang telah ditetapkan :

Untitled 2

Manakala jumlah keseluruhan bagi pegawai adalah 468 manakala atlit yang terlibat adalah 2709 menjadikan jumlah keseluruhan pegawai dan atlit seramai 3177 orang.

Untitled

Secara konklusinya, Kejohanan SUKSES yang bermula dari 3 hingga 20 September dianjurkan dengan tujuan dan harapan ke arah membentuk kecemerlangan dan kegemilangan sukan di Negeri Selangor khususnya dan Negara amnya.

“SELANGOR PENERAJU KECEMERLANGAN SUKAN”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *