Ini Bukan Semboyan Tanah Air

Berikut adalah beberapa sebab yang saya serahkan untuk penilaian penyokong bolasepak Malaysia khususnya Selangor Darul Ehsan berikutan keputusan saya tidak melepaskan pemain Selangor mewakili Malaysia XI menentang Liverpool FC;

1. Panggilan FAM bukan semboyan bola sepak tanah air yang boleh mengembalikan kegemilangan dan maruah bola sepak Malaysia. Malah kami telah menghantar beberapa pemain Selangor menentang Totenham Hotspurs dan mendapati tiada sebarang manfaat kepada pembangunan bola sepak Malaysia mengambil kira prestasi skuad Harimau Malaya ketika kelayakan Piala Dunia, Piala Asia dan juga Sukan Sea.

2. Perlawanan ini adalah kelolaan syarikat penganjur bukannya FAM dimana sejumlah wang dibayar pada Liverpool FC. Syarikat penganjur dan FAM akan menerima keuntungan dari tiket dan hak. Mengapa kita perlu dahulukan kepentingan ‘syarikat penganjur’ daripada kepentingan pembangunan bola sepak negara?

3. Perlawanan ini tiada kena mengena dengan ranking FIFA. Kami akan menghantar pemain kita mewakili negara sekiranya ianya penting dan demi menjaga maruah bola sepak negara.

4. Kami mahu fokus kepada persiapan Liga Super dan tidak mahu ‘jeopardize’ sebarang persiapan serta memastikan semua pemain fokus dan cergas bagi menghasilkan permainan berkualiti.

5. Kita mahu memperbetulkan persepsi dikalangan masyarakat. Bola sepak bukan ‘alat dagangan’ yang boleh dibeli dengan wang ringgit. Pemain bukan taksub dengan wang ringgit, mereka bermain kerana maruah.

Amirudin Shari
Pengurus Pasukan Selangor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *